Medicii de familie critică Ministerul Sănătății. „Când să mai distribuim și pastilele cu iodură de potasiu la populație?”

Medicii de familie critică Ministerul Sănătății. „Când să mai distribuim și pastilele cu iodură de potasiu la populație?”
Sursa: Profimedia
Publicat: 30/03/2022, 17:06
Actualizat: 07/04/2022, 13:10

Mai multe patronate și societăți profesionale din care fac parte medici de familie au reacționat la anunțul autorităților referitor la faptul că ei vor face distribuția pastilelor cu iod în rândul populației. Medicii care fac parte din Patronatul Medicilor de Familie, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie și Societatea Națională de Medicina Familiei au transmis apeluri publice către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în care explică de ce nu sunt de acord cu această decizie.

Distribuția pastilelor cu iodură de potasiu ar urma să înceapă de săptămâna viitoare. Cele 30 de milioane de pastile au fost produse la Antibiotice Iași. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în situația în care medicii de familie nu acceptă această situație.

Medicii susțin că nici nu au fost consultați dacă pot să facă și această activitate sau nu. Un calcul făcut de Patronatul Medicilor de Familie arată că dacă un medic de familie s-ar ocupa și de împărțirea pastilelor cu iod ar însemna să aibă un program de 20 de ore pe zi, dacă durata estimată pentru distribuirea pastilelor ar fi de trei săptămâni.

În România există un număr de aproximativ 10.000 de medici specialiști de medicină de familie, pe listele cărora sunt înscriși aproximativ 16 milioane de pacienți.

„La un număr mediu de 2.200 de pacienți înscriși pe listele medicilor de familie, zilnic ar trebui să se distribuie pastile unui număr de circa 150 de pacienți, la cinci minute pentru fiecare pacient, rezultă un program exclusiv pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu de 12,5 ore pe zi. În cabinetele de medicină de familie există și un asistent medical care trebuie să asigure conform contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate un program de consultații zilnic de minimum 5 ore la cabinet și 2 ore de consultații la domiciliu, în medie 35-40 consultații pe zi. Rezultă că medicul de familie va avea un program de circa 20 ore pe zi, ceea ce în opinia Ministerului Sănătății reprezintă un «minim efort» din partea medicilor de familie”, au explicat medicii care fac parte din Patronatul Medicilor de Familie.

Numărul consultațiilor a crescut cu 60% comparativ cu anul trecut

Totodată, medicii spun că în această perioadă cabinetele sunt extrem de aglomerate, odată cu ridicarea stării de alertă, fiind medici care fac într-o zi și câte 40 – 50 de consultații. Cabinetele sunt supraaglomerate de pacienți care vin cu simptome de viroze și infecții respiratorii, dar și pentru diferite documente medicale care nu au mai avut prelungită valabilitatea odată cu încetarea stării de alertă.

„Trebuie să ne gândim și la tipul de activitate care este la medicul de familie, noi facem în continuare vaccinări, testări COVID și pe lângă acestea și consultațiile obișnuite. Zilele trecute au fost 42 de consultații într-o singură zi, când să mai împărțim și pastile?

Este o activitate foarte încărcată în acest moment în medicina de familie, comparativ cu anul trecut a crescut numărul de consultații cu măcar 60%. Relaxarea și faptul că nu se mai respectă măsurile de protecție și de distanțare a dus efectiv la o explozie a numărului de viroze”, a explicat dr. Liviu Oprea, medic de familie din Iași.

„Nu poți să îți asumi să distribui, pacientul poate înghiți pastilele când iese de la cabinet”

De asemenea, specialiștii spun că distribuirea pastilelor în mod preventiv este riscantă, având în vedere că încă dinainte de pandemie exista problema automedicației. Ulterior, în timpul pandemiei, unii oameni și-au făcut stocuri de medicamente precum Azitromicină, Ivermectină, Hidroxiclorochină pe care și le-au autoadministrat.

„Nu poți să îți asumi să distribui, pacientul poate înghiți pastilele când iese de la cabinet, cine știe apoi ce reacții secundare va avea. Aceste pastile nu se folosesc preventiv, doar în cazul unui accident nuclear, în primele ore. Nu poți să ai control asupra pacientului când iese cu iodura de potasiu din cabinet de aici.

Pe lângă asta, nu putem fizic să ne ocupăm și de acest aspect, nici măcar nu ne-a întrebat nimeni dacă putem. Este benefic pentru populație, înțeleg, dar nici noi nu suntem roboți”, a precizat dr. Oana Miron, medic de familie în comuna Mironeasa din județul Iași.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România:...
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar...
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A murit Gabriel Cotabiță! Celebrul artist avea 69 de ani
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Putem preveni ridurile dacă injectăm botox de la 20 de ani?